Geopark de HondsrugVan Alle Tijden
Galgenberg
↑ Naar bovenliggende map...

Galgenberg in Drenthe

Prehistorische grafheuvels met die naam bij Anloo, Balloo, Pesse, Sleen, Westerbork alle gelegen ver van de dorpskern op of nabij de markegrenzen,
veelal aan doorgaande wegen, één per dingspil (niet in Noordenveld).
Galgenberg Anloo. Grafheuvel met markesteen op punt van samenkomst van de markegrenzen van Anloo, Schipborg en Zuidlaren. Al in 1332 genoemd.
Galgenberg Balloo. Meest noordelijke grafheuvel op het Balloërveld. Bij een gedeeltelijk onderzoek in 1933
door A.E. van Giffen werden twee ringsloten uit vermoedelijk de VroegeBronstijd en een tangentiale nabijzetting uit de Midden-Bronstijd vastgesteld.
In het centrum bevonden zich enkele in historische tijd gegraven kuilen met menselijke skeletresten. Het onderzoek is niet gepubliceerd. Bezit van Defensie.
Galgenberg Pesse. Gelegen ten westen van Anholt, nabij de grens met Ruinen.
Naar aanleiding van de vondst van een laatneolithische beker en een amfoor in de heuvel door H.J. Popping in 1932 werd een restant van de heuvel in 1951 opgegraven door W. Glasbergen.
Daarbij werden nog de resten van een paalkrans uit de Midden-Bronstijd gevonden..
Galgenberg Sleen. Gelegen in het Sleenerzand ten noorden van Sleen op de grens met Zweeloo.
Opgegraven in 1933 en 1938 door A.E. van Giffen. Drieperiodenheuvel met achtereenvolgens eenringsloot en twee paalkransen.
In het deels vergraven tweede hoofdgraf een rijke, vermoedelijk niet complete inventaris uit de Midden-Bronstijd (stamhoofd van Sleen).
Als nabijzettingen een vijftal schachtgraven en enkele urnen. Bezit Staatsbosbeheer.
Galgenberg Westerbork. Gelegen ten zuidoosten van Westerbork nabij de grens met Orvelte. Onderzocht in 1934 door A.E. van Giffen.
Sterk doorwoelde heuvel met laatneolithische kern en door paalkrans omgeven ophoging uit de Midden-Bronstijd.
.

↑ Naar bovenliggende map...